- Hoe riskant speculeren op de cryptomarkt kan zijn, zeker als het om minder bekende coins gaat, ervoer miljardair Mark Cuban deze week.
- De bekende Amerikaanse ondernemer en cryptofan verslikte zich in de cryptomunt Titan, die plots van een niveau van 60 dollar naar 0 ging.
- Intussen waarschuwt beursveteraan Michael Burry voor de risico’s van speculatie met geleend geld op de cryptomarkt. Dat kan leiden tot een implosie, volgens Burry.
De Amerikaanse ondernemer en miljardair Mark Cuban heeft erkend dat hij de mist in is gegaan met een belegging met de cryptomunt Titan.
Cuban had zich begeven op het terrein van decentralised finance (DeFi), een segment binnen de cryptowereld dat zich bezig houdt met gedecentraliseerde financiële diensten op blockchains (digitale logboeken).
Titan (volledig: Iron Titanium Token) was onderdeel van Iron Finance, een project dat gericht was op zogenoemde ‘stablecoins’, cryptomunten waarvan de waarde gekoppeld is aan bijvoorbeeld de dollar of grondstoffen zoals goud.
Afgelopen donderdag zakt de koers van Titan plots naar 0 dollar, waar eerder niveaus van 60 dollar werden bereikt.
Er zou sprake zijn van dumping door grote bezitters van Titan (zogenoemde 'walvisssen'), waardoor paniekverkopen zijn ontstaan, meldde Rekt News.
Cuban gaf donderdag in een tweet aan dat ook hij was getroffen door de koersimplosie: "Ik ben erdoor geraakt, net als iedereen."
Hoeveel geld cryptobelegger Cuban heeft verloren, is niet duidelijk.
Tegen persbureau Bloomberg gaf de miljardair aan dat de belegging in Titan een klein deel van zijn totale cryptoportefeuille uitmaakte, maar dat het wel om zoveel geld ging dat hij "niet blij is".
Cuban verdient goed aan 'yield farming'
Afgelopen zondag noemde Cuban Titan nog in een blog getiteld The Brilliance of Yield Farming, Liquidity Providing and Valuing Crypto Projects.
Cuban legt in het blog uit dat hij als verschaffer van liquiditeit optrad bij paren van cryptotokens, waarbij hij vraag en aanbod in balans bracht als beleggers de ene crypto wilden omruilen voor de andere. Dat deed hij onder meer met het 'valutapaar' DAI en Titan op het gedecentraliseerde platform QuickSwap.
Cuban speculeerde zelf dus niet op koersstijgingen- en dalingen in dit geval, maar trad op als broker en kreeg hiervoor een commissie, gebaseerd op het handelsvolume. Dat leek een relatief veilige manier om geld te verdienen aan de cryptohandel.
Tegenover Bloomberg gaf Cuban aan dat er meer regulering moet komen rond de handelscondities van cryptomunten, maar hij verweet zichzelf ook "luiheid", omdat hij niet precies genoeg had uitgerekend waar de risico's lagen.
Michael Burry: cryptomarkt gevoelig voor implosie vanwege speculatie met geleend geld
Topbelegger Michael Burry liet deze week ook weer van zich horen als uitgesproken scepticus als het gaat om cryptobeleggingen.
Burry, die bekendstaat om zijn gepeperde uitspraken, waarschuwde donderdag via Twitter onder meer voor "massale verliezen" op de cryptomarkt.
In algemene zin denkt Burry, die veel geld verdiende doordat hij de zeepbel op de Amerikaanse huizenmarkt en de kredietcrisis van 2008 op tijd voorzag, dat er op veel gebieden sprake is van een enorme zeepbel op financiële markten.
De baas van vermogensbeheerder Scion Asset Management waarschuwde wat betreft de cryptomarkt specifiek voor de risico's van speculatie met geleend geld.
"Het probleem met #Crypto, zoals met veel dingen, is de hefboom [verhouding tussen de eigen inleg en geleend geld bij een belegging, red.]", tweette Burry donderdag. "Als je geen idee hebt van de hoeveelheid geleend geld waarmee wordt gewerkt in de cryptomarkt, dan weet je niets van wat er speelt bij crypto."
Het brede sentiment op de cryptomarkt was zaterdag licht negatief: de bitcoin en ether noteerden op dagbasis 5 procent lager op respectievelijk iets meer dan 35.000 dollar en ruim 2.200 dollar. De ludieke dogecoin stond 4 procent in de min op 0,29 dollar.
Sinds de koersrecords van april en mei, toen de bitcoin op bijna 65.000 dollar piekte, gaan cryptomunten door een zwakkere fase.
[activecampaign form=28]
Meer crypto? Bekijk dan ook eens deze artikelen:
- Deze jonge influencer investeerde haar zakgeld in bitcoin – ze denkt dat Gen Z crypto’s mainstream kan maken
- Beleggen in bitcoin en ethereum zonder zelf de munten te kopen: dit zijn de kansen en risico’s van de crypto-ETN’s van VanEck
- 5 vragen over het schimmige Nederlandse cryptobedrijf Xpose Protocol, waar Ajax-directeur Marc Overmars bij betrokken is
- Bitcoin versus ether: 10 experts vertellen welke cryptomunt ze liever aanhouden en waarom